روشهای استفاده از گیاهان دارویی
استفاده از گیاهان دارویی امروزه کاربرد درمانی رایجی است، زیرا مردم روز به روز از خواص گیاهان مختلف، اطلاع بیشتری پیدا می کنند. البته استفاده از گیاهان دارویی نیز بایدتحت شرایط مناسبی باشدتا خطرات احتمالی را کاهش دهد. شرایط تهیه گیاهان، برحسب ارتفاع، آب و هوا، کیفیت خاک وهمچنین فصول متغیر است.
خوشبختانه امروز برای حفظ مواد موثر گیاهان به صورت استاندارد بسته بندی شده در داروخانه ها در دسترس عموم قرار دارند.
استفاده از گیاهان دارویی
دم کرده گیاهی Infusion
دم کردن، انحلال ناقص را گویند که از تاثیر آب جوش بر روی جسم دارویی با عضوی از گیاه و قراردادن آن به مدت 15 دقیقه تا یکساعت به همان حالت بدست می آید. با این روش، مقداری از مواد موثر جسم دارویی یا اعضای گیاهان تحت اثر حرارت در آب حل گردیده، محلولی بدست می آید که تحت نام دم کرده مورد استفاده قرارمی گیرد. در این روش مواد موثره گیاه بوسیله گرم کردن به آرامی به مایع منتقل می شود.
جهت این کارهم از گیاهان خشک و هم از گیاهان تازه می توان استفاده کرد. از سربرگ گلها، برگها و سایر قسمتهای گیاه می توان به روش دم کرده استفاده کرد، تا ماده موثر از آن خارج گردد ( مانند دم کردن چای).
در این روش درون ظرفی که بهتر است غیرفلزی و از نوع چینی، لعابی، سرامیک یا شیشهای نشکن باشد، مقدار آب لازم را ریخته و انقدر حرارت می دهیم تا به جوش آید. به محض جوش آمدن آب، مقدار گیاه موردنظر را به درون آبی که در حال جوشیدن است می ریزیم و بلافاصله حرارت دادن را قطع می کنیم.
سپس به مدت یک ربع ساعت به حالت دم کردن چای، ظرف را به حال خود می گذاریم (بعضی از گیاهان به زمان بیشتری نیازدارند). پس از سپری شدن زمان لازم است که مدت آن بر حسب رنگ گرفتن آب مخلوط می تواند متغیر باشد، مخلوط را صاف کرده و در ظرف شیشه ای سربسته ای در یخچال نگهداری می کنیم. این محلول برای چند روز قابل نگهداری می باشد.
استفاده از گیاهان دارویی
جوشانده گیاهی Decocation
نوعی انحلال را گویند که ازجوشاندن مواد دارویی مختلف مانند اعضای مفید گیاهان حاصل می شوند. زمان جوشیدن در حلال مناسب به تناسب نوع گیاه فرق میکند. در این طریق نیز اساس کار خروج ماده موثره براساس گرمای مستقیم می باشد. برای خروج ماده موثره از قسمتهای سخت گیاه مانند ریشه، پوست، ساقه، میوه یا تخم گیاه که نیاز به حرارت بیشتر و طولانی تری دارد از روش جوشاندن استفاده می شود. با این کار گیاهان خواص خودرا به آب پس می دهند.
معمولاً گیاهان و قسمتهای مختلف آنهاباید به مدت 15 دقیقه در آب بجوشند، سپس حرارت را قطع کرده و حدود 15 دقیقه نیز به حال خود باقی گذارده و آنگاه آن را صاف کرده و درون ظرف شیشهای دربسته ای می ریزیم. برای تهیه جوشانده های غلیظ تر می توان مقدار گیاه را چند برابر کرد.
دم کرده و جوشانده به مدت یک تا چند روز در یخچال قابل نگهداری است، ولی بعد ازچند روز بعلت تکثیر باکتریها نه تنها خواص خود را از دست می دهد، بلکه ممکن است خطرناک هم باشد. امتیاز این روشها ساده و کم خرج بودن آن است و هر شخصی در منزل می تواند این روش را بکار بندد ولی اشکال این روش، خصوصاً در روش جوشاندن از بین رفتن یا تبخیر مقداری از ترکیبات موثر گیاه مانند ویتامینها، اسانس ها و سایر ترکیبات فرار آن می باشد. البته می توان با درپوش گذاشتن روی ظرف در طول مدت دم کردن و با محدود کردن زمان جوشاندن تا حدودی این اشکال را برطرف کرد.
استفاده از گیاهان دارویی
عصاره های خشک
این روش نسبتاً جدید است، شامل ساخت پودر گیاهان خرد شده یا عصاره خشک آنها می باشد. امتیاز این عصاره ها، حضور حداکثر ماده موثره است. علیرغم پیشرفتها، این ترکیبات ناپایدار بوده و نگهداری آنهاباید دور از رطوبت و در ظرف محتوی عناصر نمگیر (سیلیس) انجام شود.
استفاده از گیاهان دارویی
شیرگیاهی
شیر از لحاظ جذب اسانس های گیاهی ماده موثر و مناسبی است. یک مشت گیاه تازه موردنظر را خرد کرده و درنیم لیتر شیر به مدت 4 ساعت خیس کنید، پس از طی شدن زمان لازم و خروج اسانس های گیاهی از گیاه، مخلوط موردنظر را کاملاً صاف کرده تا شیره گیاه همراه با شیر از صافی رد شوند.
در مورد گیاهان خشک می توان از شیر داغ استفاده کرد. بدین صورت که گیاه خشک را پس از پاک کردن در مقدار شیر موردنظر خیس کرده تا عصاره آن براحتی خارج شود.
شربت هاSirops
محلولهای دارویی را گویند که دارای غلظت زیاد و حالت چسبنده ایست. در شربتها،د مایعی که برای حل کردن قند بکار می رود، ممکن است آب مقطر، شیره گیاهان، دم کرده یا جوشانده های گیاهی، محلول غلیظ الکلی و غیره باشد. در این روش شربت، گیاهان و اجزای مختلف آن را در مواد شیرین حفظ می کند.امتیاز شربت ها طعم خوشایندآنهاست.
شربت ها را می توان هم با شکر و هم باعسل تهیه کرد. البته در صورتی که با عسل تهیه شوند، به مراتب مفیدتر هستند. جهت تهیه شربت های گیاهی ابتدا یک دم کرده قوی از گیاه موردنظر تهیه شده و بعد از سرد شدن، آن را صاف میکنند و دو برابر وزن آن عسل یا شکر به آن اضافه کرده و آرام آرام حرارت میدهند و می زنند تا غلیظ شود. از این شربتهای مفیددر موارد خوراکی، ماسکهای صورت، تونیک و غیره می توان استفاده کرد.
استفاده از گیاهان دارویی
ضمادها Caraplasmes
مواد دارویی برای استعمال خارجی هستند. حالت خمیری و نرم دارند و از اختلاط آرد، مواد نشاسته ای یا لعابی و گردهای مختلف همراه با یک مایع تهیه می شوند. مایع مورد استفاده در تهیه ضماد نیز ممکن است آب، دم کرده یا جوشانده های گیاهی، شیر و یا له شده گیاهان تازه باشد.
برای تهیه ضماد معمولاً از برگها و قسمتهای تازه گیاهان و میوه ها استفاده می شود. در این روش برگهای تازه گیاه را در آب جوش خیسانده تانرم شوند، سپس آن را تحت فشار کاملاً له کرده و روی پوست قرار می دهند. اگر ضمادها را تازه تهیه کرده و بلافاصله مورد استفاده قرار دهند، بهتر است.
اسانس ها Essences
اسانس ها ترکیبات معطری هستند که در اندامهای مختلف گیاهان یافت می شوند. بسیاری از گیاهان دارویی دارای عناصر و ترکیبات فراری در مقادیر مختلف است که می توان آنها را از طریق تقطیر از این گیاهان استخراج کرد. این فرآورده اسانس نامیده می شود.
اسانسها بعلت خواص ضدعفونی کننده قوی در برابر میکروبهای متعدد و حتی در برابر برخی از قارچها بکار می رود. البته گروهی از اسانسها بخاطر بو و طعم خوشایند، در صنایع آرایشی و غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. در اکثر موارد باید اسانسها را در هنگام مصرف رقیق کرد. اسانسها بطور کلی بیرنگ هستند، بخصوص هنگامی که تازه تهیه شده باشند ولی در اثر مرور زمان بعلت اکسیداسیون و رزینی شدن رنگ آنها تیره میشود. قابل ذکر است که اسانسها باید حتماً در ظروف شیشهای نگهداری شوند.
آب، روغن،سرکه سیب و الکل برای جذب اسانسهای گیاهی بکار می روند. سرکه سیب از بهترین نوع سرکه، برای اسانس گیری است. زیرا سرکه های دیگر برای پوست بیش از اندازه قوی هستند و بوی تندی نیز دارند ولی سرکه سیب در عین اینکه خواص کافی سرکه را برای اسانس گیری داراست، برای نرم کردن پوست نیز مفید است. در مورد اسانس گیری با الکل خالص بهتر است آن را به نسبت 2: 1 ( دو قسمت آب و یک قسمت الکل) با آب مقطر رقیق کنیم. این ترکیبات، دارای تمام خواص گیاه تازه بوده و آنها را در خود حفظ می کند. تنها عیب این روش، مقدار الکل موجود در آنهاست که مصرف آنها را خصوصاً برای کودکان محدود می کند.
مواردی که با آب تهیه می شوند ( دم کرده ها، جوشانده ها و غیره) حداکثر در یخچال بیش از سه روز دوام نمی آورند. پس از این مدت اثرات مفید خود را از دست می دهند و شروع به کدر شدن میکنند و بتدریج رسوب نرمی در ته ظرف جای می گیرد. مواردی که با الکی یا سرکه تهیه شوند میتوان تا بیش از یک سال نگهداری کرد.
استفاده از گیاهان دارویی
با توجه به کیفیت بالا ، فرمولاسیون قوی، و استفاده از مواد باکیفیت و درجه یک و نتیجه دهی بهینه برخی محصولات آرایشی، توصیه می شود برای صرفه جویی در وقت و هزینه و اطمینان از اصالت محصول، برای خرید انواع محصولات متناسب با نوع پوست خود و برای سلامتی و زیبایی پوست، به فروشگاه اینترنتی لوازم آرایش بهداشتی و زیبایی ماهلند مراجعه نمایید و محصولات مورد نیاز خود را از فروشگاه اینترنتی ماهلند خریداری نمایید .
مشاوره رایگان با متخصص زیبایی ماهلند : ۰۹۱۰۸۶۶۴۰۶۹
Leave a reply
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید